Stavebnice z laserové řezačky

Inspirace pro stavebnici

V dětství jsem stavěl dřevěné dinosaury jako 3D puzzle, dodneška se prodávají různé modely stavebnic z úřekližky, kdy do sebe jednotlivé dílky pevně zapadají. Po chvilce googlování jsem narazil na projekt modulární stavebnice z překližky nebo 3D tisku kterou jsme se nakonec inspirovali. 

Žákům jsem záměrně tuto stavebnici neukazoval, aby nebyli ovlivnění ve vlastním kreativním procesu, výsledky proto byly daleko méně modulární a blížily se více konceptu puzzle jak vidíte na obrázcích níže. 

Příprava

Týden předem jsem začal na 3d tiskárně  tisknout spojky, kterými se kousky dřevěné stavebnice propojují. Jedná se o základní tvary, které jsem vymodelovat v TinkerCAD. Důležitá byla šířka a délka “zobáčků” aby díly dobře držely u sebe. Po několika prototypech jsem pro svoji 5 mm překližku zvolil následující držáky s různým počtem úchytů.

Samozřejmě je potřeba sehnat i překližkové desky, do kterých budeme stavebnici vyřezávat. Nechal jsem si poslat překližku s dýhou nařezanou na rozměry 30 x 30 a širokou 5mm, ve výsledku by pro každého žáka stačila plocha 25 x 25 cm a šířka 4 mm. Je určitě levnější nechat si zpracovat a zaslat průmyslovou překližku než používat modelářskou.

Počítali jsme i s barvením akrylovými barvami, pro 15 dětí mi bohatě stačily 2 sady akrylových barev o velikosti standardních temper v balení po 8, plus jsem koupil 3 tuby levné akrylové bílé barvy, kterou jsme využívali jako podkladovou.

Realizace v projektovém dnu

Celou práci jsme dokončili během 2 projektových dnů (po 5 vyučovacích hodinách). Nejprve děti měly za úkol vymyslet a připravit stavebnicové díly na papír, vystřihnout je a umístit na překližku. Následovala práce v TinkerCAD, kde tvary převedly do 3D prostředí – v TinkerCAD se mi osvědčilo vždy pro novou skupinu vytvořit vlastní třídu, mám pak jejich modely snadno přístupné k exportu. TinkerCAD umí exportovat do SVG, soubor jsem pak otevřel ve volně přístupném programu LaserGRBL a nechal vyřezat na naší nové laserové řezačce (20W OUTPUT POWER ALGOLASER ALPHA).

Jedna sada stavebnice se vyřezávala 11 – 15 min. Následovalo barvení akrylovými barvami nejprve krycí bílou barvou a pak každý zvolil svůj vlastní design. Barvy jsem distribuoval já, aby se s nimi neplencalo.

Nakonec jsme stavebnici sestavili a vyfotili ve fotoboxu. Barvy je třeba nechat zaschnout, jinak je spojovací kolíčky při manipulaci sedřou. 

Projekt byl z mého pohledu úspěšný, příště bych se zaměřil na větší variabilitu stavebnic a možná zařadil jako požadavek minimální počet dílů. Děti ocenily, že si domů odnášely hotový fyzický produkt.